f t g m
  • Retro számítógépek

  • Retro videojátékok

  • Interaktív kiállítások

  • Céges rendezvények

Copyright © 2021 Home - Hostgator Reviews - Retro számítógép kiállítás

A legnyugatibb KGST: KC 85/3

A KC 85 (Kleincomputer=kisszámítógép) a kelet-németországi Robotron gyárban készült az 1984-es évben (KC 85/1-es változat). További változatai a VEB MIKROELEKTRONIK "Wilhelm Pieck" Mühlhauseni gyárában készültek (KC 85/2, KC 85/3 és a KC 85/4). Mivel óriási volt a kereslet iránta az oktatási, ipari, katonai intézmények részéről, ezért gyakorlatilag az átlagember számára beszerezhetetlen volt.

Robotron KC85 1

KC 85/1-es típus

Processzora U880 (NDK Z80 klón), 1.75, ill. 2. MHz-en működött. Két fő változata volt a KC 85 sorozatnak, a Robotron KC 85/1 (prototípusneve Z 9001) és a VEB MIKROELEKTRONIK "Wilhelm Pieck" gyárában készült KC 85/2-3-4 típusok (prototípusnevük: HC900). Meglepő módon a két gépcsalád eredetileg nem volt kompatibilis egymással, csak a nevük és a processzoruk volt egyező. Később a programok kazettára mentésének formátumát és a BASIC-et kompatibilissé tették a két gép között.

KC85/3 (saját példányom)

A Wilhelm Pieck gyár 1989-ben, közvetlen az NDK összeomlása előtt jelent meg a KC Compact géppel, ami CPC kompatibilis volt. Ebből a típusból nagyon kevés példány készült. Mivel nem az eredeti családhoz tartozott, csak nevében emlékeztetett rájuk, nem sorolhatók egy családba a KC 85 sorozatú gépekkel.

KC85 compact

KC Compact

A gépekhez nem készült speciális monitor, így minden átlag tv-n lehetett használni RF kábelen, vagy RGB videokimeneten. Adatrögzítésre magnókazetta volt rendszeresítve. Billentyűzete nem túl jó minőségű, a KC 85/1 típusoknál a géppel egybeépített, 'számológép jellegű" meglehetősen kis billentyűkből állt, míg a 85/2-3-4 gépeké különálló volt. (Minőségben ez sem volt jobb.)

A KC 85/2-es gépek ROM-ja csak a nagybetűs karakterkészletet tartalmazta, a BASIC-et kazettáról kellett betölteni. A KC 85/3-nál került végre a BASIC is a ROM-ba, így nem kellett minden alkalommal kazettáról betölteni, amikor használni akarta az ember. Mindkét rendszer 32K RAM-ot tartalmazott, de megfelelő modulokkal bővíthetőek voltak (Ezek, és egyéb modulok a gépház felső részét szinte teljesen elfoglalják). A KC 85/4-es sorozat 64 KB memóriával és 20 KB ROM-mal rendelkezett (más információk szerint 128 KB RAM-mal).

Mindhárom géptípus 320x256 képpontos felbontásra volt képes, meglehetősen korlátozott színfelhasználási lehetőségekkel. Minden 4x8-as cella 1 előtér színt kaphatott a rendelkezésre álló 16-ból, valamint 1 háttér színt 8 lehetőségből (amelyek az előtér sötétebb változatai voltak). Ez a korlátozás a 85/4-es típusban 1x8-as cellára módosult 4 színnel.

DeliroKC85

Nem volt szöveges mód, minden grafikus elemként jelent meg. A képernyőre kiírás és a scroll nagyon lassú volt a nem túl jól optimalizált ROM, a rossz video RAM és az előbb említett ok miatt. A 85/4-es típusnál sikerült a hibákat kiküszöbölni, így jelentősen javult a helyzet. A KC Compact verzió a CPC gépek 6845-as chipjét használta, ezáltal természetesen jobb video képességekkel rendelkezett.

A hang és magnó kimenetet flip-flopokkal meghajtott CTC csatornákkal valósították meg. A bővítő modulok és a memória lapozás segítségével akár megabyte méretű memóriát is lehetett használni, igaz a BASIC és az egyéb programok ezt nem tudták kihasználni. A különböző bővítő egységek toronyba rendezhető módon voltak használhatóak, így valóságos "csillagromboló" eszközt alakíthattak ki a felhasználók.

Programozása Assembler vagy BASIC nyelven történt többnyire, de kazettáról betölthető, vagy modul formában Forth és Pascal is rendelkezésre állt. Operációs rendszere a CAOS ("Cassette Aided Operating System"). Ez egy egyszerű monitor volt,  különböző rendszerszolgáltatásokat tudott futtatni, mint LOAD (betölt egy programot), JUMP (ugrás bővítőmodul ROM címbe), MODIFY (memóriacellák) vagy BASIC (ROM-ból futtatott, vagy szalagról betöltött). Új parancsokat lehetett hozzáadni a menühöz "bűvös számok" segítségével (standard: 7 F 7 F commandname* 01 ), ezek bárhol elhelyezkedhettek a memóriában.

KCSystem komp

Egy komplett konfiguráció

Az NDK utolsó éveiben elkészült egy floppymeghajtó is, szintén a torony rendszerbe illeszkedő kivitelben. Az 5,25-ös egység 4 MHz-es U880-as processzorral és 64 KB memóriával rendelkezett. A floppymeghajtó csatlakoztatásával képessé vált a számítógép a CP/M kompatibilis MicroDOS futtatására. Maximum 4 db meghajtót lehetett a számítógéphez csatolni. Természetesen az alap CAOS rendszer számára is készítettek lemez kezelő bővítményt.

KC85/3 galéria itt található.

Források:

http://www.mpm-kc85.com/

http://de.wikipedia.org/wiki/Kleincomputer_KC_85/2-4

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=546&st=1

http://www.homecomputermuseum.de/comp/119_de.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Robotron_KC_85