f t g m
  • Retro számítógépek

  • Retro videojátékok

  • Interaktív kiállítások

  • Céges rendezvények

Copyright © 2022 Home - Hostgator Reviews - Retro számítógép kiállítás

Minden napra egy pong: házi építésű tv foci

Kis gyűjteményem első, magyar házibarkács tv focija. Nagy szerencsével sikerült megvennem egy licites oldalon, meglepően kevesen figyelték, emlékszem rá. (Talán rajtam kívül 2 emberke.) Ráadásul a szomszédból, Orosházáról került elő, egy Amiga 500 dobozzal egyetemben.

Nem az eladó családjából származott a gépezet, így eredetéről nem sikerült megtudnom semmit, pedig igencsak kíváncsi lettem volna rá, ki készítette. Az eredeti irányítók hiányoznak, egyszer talán készítek hozzá, majd ha sok időm lesz.

 

Ügyes kezű szakember készítette, igényes alumínium lemezből hajlított házat kapott, öntapadó fóliával burkolva. Bár az előlapon fel van tüntetve a Piszt felirat a "célbalövéshez", a burkolat levétele után kiderült, hogy az aljzat nincs bekötve.

Kedvenc részletem a telefonkészülékből kioperált hangszóró. Tipikusan KGST :-D.

Külön felhívom a figyelmet a hangszórónak fúrt lyukak szép elrendezésére. Szép, szabályos munka, nem kontár, "csináljuk meg gyorsan, oszt kész!" típusú! Működik, bár apróbb hibája, hogy amikor találatot jelez, és hangot ad, "elmászik" a kép.

Szerk: A hup.hu-n egy fórumozótól sikerült megtudni honnan származik a játék.

"Kis példányszámban készültekb1976-77-ben az újpesti Landler Jenő szakközépiskolában. A házat a gépészek készítették, az elektronikát a számítástechnikusok az iskola tanműhelyeiben. Persze fusiban, az alkatrészek az akkori ezermester boltokból származnak. Az eredeti paddle az akkor kapható műanyag szappantartóból készült tapétázással, forgó potméterekkel. Volt igényesebb is , trisóban főzött alumínium előlap letrasettel feliratozva akril lakkal bevonva. Ez a példány barkácsolt. A hangszóró nem eredeti, mert az állandó mágneses térrel rendelkezett, ez viszont nem ezért hangolódik el. A tapétát ha eltávolítod, akkor látni fogod az előre bekarcolt kör osztót a hangszóró lyukakhoz."