f t g m
  • Retro számítógépek

  • Retro videojátékok

  • Interaktív kiállítások

  • Céges rendezvények

Copyright © 2021 Home - Hostgator Reviews - Retro számítógép kiállítás

Minden napra egy pong: Elektronika Video 01

Hosszú szünet után újra folytatom a régi gépek bemutatását, kezdve rögtön a legújabb szerzeménnyel, ami egy Elektronika Video 01 típusú pong. Korombelieknek ismerős a név, bizony, ez egy szovjet csodagép, egyenesen az 1979-es évből!

Tipikusan ruszki megoldásokhoz szokott beidegződést hátrahagyva nyugodtan csodálkozhatunk a gép méretén, és külsején. Szépen igazodik a nyugati társak színvonalához, bár akad egy-két részlet, ami szerintem tipikusan jellemző a KGST termékekre.

 Lássuk csak: ilyen pl. a játéktípust kiválasztó gomb, amit ránézésre tekerni kell, de ahhoz nincs fogás rajta, ugyanis be van süllyesztve a burkolatba. Mivel még nem próbáltam a gépet, gyanítom, hogy nyomógombról van szó jelen esetben, legalábbis a gomb benyomásakor lehet hallani kattanó hangot.

Hasonló megoldás a kontrollereket géphez rögzítő "fülecske", ez szép bádoglemezből hajlított részből áll, amit így a gépen ellentétesen álló "lemezfülre" kell akasztani. Valószínű, kopott már, nekem nem sikerült tartósan a helyére tenni, könnyen elmozdul a kontroller.

Egy igazán hülye részlet van még, ezek a vezetékek. Szokás szerint szépen feltekertem egyet, hogy majd befőttes gumival rögzítem, de nem volt éppen a helyén (mármint gumi). Letettem a kontrollert, abban a pillanatban a vezeték úgy egyenesítette ki magát, mint az íj idege. Gondolom valami merev műanyaggal van burkolva a vezeték.

Este sor került a próbára, a gép szétszedés után brilliáns logikával megkerestem a helyes polaritást a tápegységhez, majd a 9V-ra állított egység csatlakoztatása, és a bekapcsolás után elhangzott a várt "pitty" hang. A játék működik!

Figyelemre méltó a három kondi mérete, hozzá képest minden alkatrész eltörpül. No, mégis csak szovjet technikáról beszélünk!