f t g m
  • Retro számítógépek

  • Retro videojátékok

  • Interaktív kiállítások

  • Céges rendezvények

Copyright © 2022 Home - Hostgator Reviews - Retro számítógép kiállítás

Minden napra egy gagyi: Super Joy III TV Game

Új sorozatomban a Nintendo klónokból fogok csemegézni. Bizonyára jó páran ismeritek a még ma is kapható (pl. Budapest, Józsefvárosi kínai piac), köznyelven csak gagyitronként emlegetett csodaszerkentyűket. Ezek a gépek a Nintendo Entertainment System hardver szabadalmi oltalmának lejárta után gyakorlatilag legális másolatként készülhetnek. Technikai oldalról semmi változás nincs bennük, csak annyi, hogy köszönhetően az elektronikai fejlődésnek, ugyanazt jóval kisebb méretekben valósítják meg.

Első áldozatom rögtön már az elnevezésével bajban van, hiszen olvasható rajta a Super Joystick TV Game felirat (szép zöld kerettel), majd rögtön alatta a Super Joy III Tv game felirat is olvasható. Mindenki döntse el, melyik az igazi (további ötletként felmerült bennem: Super III Joy Tv Game, de ez már csak kötözködés)!

Kinézetre meglehetősen emlékeztet valamire... Jaaa, megvan, egy Nintendo 64 kontrollerről van szó! Legalább ebben az esetben maradtak a Nintendo cégnél (van itt bőven, Sony, Sega, stb. házba burkolt gépezet is!) A kivitelezés minőségéről ne is ejtsünk szót, kb. a halottakról jót, vagy semmit mondás jut eszembe.

Ez az eredeti N64 kontroller

A gombok majd' kiesnek a helyükről, olyan precíz az illesztés, de a legjobb az analóg kontrollert imitáló műanyag bigyó, ugyanis az meg sem moccan! Bár persze az is lehet, hogy csak valami szutyok miatt ragadt be.

TV modulátort nem tartalmaz a kütyü, így két RCA dugesz segítségével csatlakoztatható tv-hez. Elvileg tápegységről és elemről is működik (erről majd később), valamint egy remek fénystukker is csatlakoztatható hozzá.

A pisztoletto kb. az a kategória, amit az amatőr bankrablók szoktak használni (magyarul: fegyvernek látszó tárgy). Simán hozza a falusi búcsúkban, kirakodóvásárokon kapható gyerekjáték pisztolyok színvonalát!

Kukkantsunk a szerkentyű aljára. Itt is nagyjából sikerült hozni az N64 kontrollert, azzal a különbséggel, hogy az eredeti expansion port helyén található az elemtartó, valamint a sárgakazik csatlakozója. (Alapesetben x100 játék van benne, ha jól rémlik.) Az elemtartó meglehetősen fura szerkezet, nem sikerült még úgy elemet bele tennem (mekk...), hogy tökéletesen passzoljon rá a burkolat. Burkolat nélkül viszont könnyen kipattan belőle az elem, ugyanis a rugók megfeszített idegként (értsd: íj - ideg) kínlódnak helyükön, és ha egy picit elmozdul az elem, rögtön kilövik azt.

Alulnézet

Az elemtartó

Külön kiemelném még a második játékosnak járó külső irányítót, ami viszont a Sega Megadrive irányítóinak a koppintása. Érdekes részlet a digitális joystick közepén lévő furat, gyanítom ide extra örömbotocskát lehetne becsavarni. (Igen, úgy tűnik e link alapján.)